среда, 20 января 2021 г.

 21 січня

Літературне читання

Тема. Вірші – картини природи. І Франко «Дивувалась зима…», «Дрімають села…»(напам’ять)

1. Прочитайте  вірш І. Франка «Дивувалась зима…» та дайте відповіді на питання:

— Чому дивувалась зима?

— Як зима хотіла розправитися з першими весняними квітами?

— Чи вдалося їй це зробити?

— Звідки ви про це дізналися?

— Знайдіть слова, за допомогою яких поет змальовує зиму як живу істоту.

— Зачитайте, що сталося з квітами, коли зима дмухнула на них вітром.

2. Пограйте в гру «Добери рими».

Ледяних — …       зима — …

Замклись — …       всі — …

3. Прочитайте вірш І. Франка «Дрімають села…».

4. Домашнє завдання. Вивчити напам’ять вірш «Дрімають села…» на с. 91-92 та прослухати аудіозапис віршів.



Математика

Тема. Обчислення площі фігур за допомогою палетки. Задачі, пов'язані з площею прямокутника.

1. Розгляньте завдання 625 та прочитайте пояснення до нього (с. 102).

2. Зверніть увагу!!!
 


3.Користуючись другою таблицею виконайте завдання № 626 

4. Розв'яжіть задачу 627.

5. Розв'яжіть задачу 630 за планом:

1) Скільки кг насіння зібрали з 5 га поля?

2) Скільки грн коштує 1кг насіння?

6. Домашнє завдання. № 632, №633 (с. 103-104) та переглянути відеоурок.


 

Природознавство

Тема. Які особливості має рослинний і тваринний світ Африки?

1.Давайте пригадаємо!!!

Африка – материк з надзвичайно багатою й різноманітною природою. Тут є й ліси, які нагадують безкрайнє зелене море, й відкриті трав’янисті простори з поодинокими деревами та чагарниками – савани з унікальними тваринами¸й жаркі нескінченні пустелі¸де роками не випадає жодної краплі дощу. 

Велику площу поверхні Африки займають пустелі. Найбільша серед них – Сахара. У Сахарі величезні площі займають кам’янисті пустелі. Рослинність надзвичайно вбога, а місцями її немає зовсім.

2. Прочитайте розповідь дівчинки – розумниці Дзвіночки про пустелю Сахара у підручнику на с.98.

3. Прочитайте розповідь козака Подорожника про африканські трав’янисті рівнини, які називаються саванами на с.98.

 4. Прочитайте

— Різноманітною є природа Африки. Рослини і тварини пристосувалися до умов життя в пустелях, тропічних лісах, безкраїх степах — саванах. Савани вкриті високою, до 4 м, травою. Особливо виділяється висока слонова трава. Серед трав поодинці або групами ростуть невисокі дерева. Типовим деревом саван, або візитною карткою, є баобаб. Баобаб краще пристосувався до тамтешніх умов: його довгі корені глибоко проникають у землю, а незвичайна деревина заповнює товстючий стовбур, який просочується водою, створюючи її запас. Кора баобаба — дивне вогненепроникне пристосування проти пожеж, які нерідко трапляються у сухий сезон. У савані ростуть також мімоза і різні пальми.

Африка — батьківщина цінних культур: буряка, цибулі, капусти, кавуна, які поширилися по всьому світу. Африканські какао, кава, цитрусові, банани, ананаси мають попит у багатьох країнах.

Савана, покрита травою, є відмінною кормовою базою для значної кількості травоїдних копитних тварин. Найбільше серед них антилоп: від карликових до великих, як гну. Поряд з ними пасуться газелі й африканські дикі коні — смугасті зебри. Темні і світлі смужки на їхньому тілі допомагають маскуватися, розмиваючи контури тварин серед високих трав. Довгошиї жирафи об’їдають листя акацій. Жираф — найвища тварина на Землі. Його ріст досягає 5 м. Але, незважаючи на свою висоту, жираф може бігати зі швидкістю 55 км/ч, що є чи не єдиним способом порятунку від ворогів. Природа нагородила цю тварину ще і надзвичайно тонким нюхом, слухом та гострим зором, щоб вижити у небезпечному світі саван.

Найбільшими ж рослиноїдними тваринами саван є слони, буйволи, носороги, бегемоти. Африканський слон — велика тварина суші: його зріст досягає 4 м, а маса — 5 тонн! Потужного буйвола з грізними, майже метровими рогами, вважають лютою і небезпечною твариною Африки, якої побоюються навіть леви. Носорогів в Африці живе два види — білий і чорний. Білий носоріг важить до 2 тонн, а чорний удвічі менше за нього.

Носороги знаходяться на межі вимирання з причин браконьєрського полювання на них. Біля річок і озер водяться бегемоти. На суші вони здаються незграбними, проте у воді вільно плавають і легко ходять по дну водойм. У такої великої тварини, як бегемот, немає природних ворогів: жоден з хижаків не може порівнятися із ним силою. Живуть у савані і дикі свині-бородавочники, і собакоголові мавпи — павіани і мандрили. У тропічних лісах зустрічаються людиноподібні мавпи — шимпанзе і горили.

На рослиноїдних тварин полюють численні хижаки: лев, леопард, гепард, гієна, шакал. Лева називають царем звірів за його силу, вміння успішно полювати і розкішну гриву. Гепард — швидкий, як блискавка. Це найшвидша тварина на Землі. Переслідуючи свою жертву, він може розвивати швидкість до 110 км/ч. Цікаво, що гепарди не такі сильні, як леви або леопарди, і легко приручаються.

Численні в савані птахи. Серед них і найбільший птах на Землі — африканський страус, і найменший — крихітна яскрава нектарниця, яка довгим тонким дзьобом дістає з квітів нектар.

У річках Ніл, Конго, Лімпопо та озерах живуть величезні крокодили, бегемоти. Є ящірки, змії, черепахи, хамелеони. Багато різних комах.

Цікаво, що буйвола, слона, носорога, лева і леопарда називають великою африканською п’ятіркою. І дійсно, буйвіл — має злий норов, слон і носоріг — найбільші «вагарі» суші, а лев і леопард — неперевершені мисливці, які за раз з’їдають до 18 кг м’яса. Ці тварини стали символами у багатьох країнах Африки. Наприклад, вони зображені на рандах — паперових грошах держави Південна Африка.

Ось така вона Африка — незвичайна і загадкова.

5. Прочитайте розповідь козака Подорожника про африканські вологі екваторіальні ліси, які буяють обабіч екватора на с.99.

6. Прочитайте самостійно на с. 99 про корінне населення Африки та про держави, які розташовані на цьому материку.

7. Домашнє завдання. читати с. 97 – 100, підготувати відповіді на питання, зошит с. 22, 23 та переглянути відео.








Комментариев нет:

Отправить комментарий